Drie generaties

Fieret’s Vishandel is een familiebedrijf wat van vader op zoon is doorgegeven. Vandaag de dag zijn er drie generaties werkzaam in het bedrijf. We mogen wel zeggen dat een ieder van hen de handel en wandel van het bedrijf met de paplepel heeft binnen gekregen. Vooral de oudere generaties hebben in hun jeugd menig vrije uurtjes voor én na schooltijd binnen het bedrijf doorgebracht.

Onze voorouders

We weten dat onze voorouders vissers van beroep waren en dat ze woonachtig waren in Scheveningen. Tijdens de 2e WO zijn ze naar Oostburg gekomen. Ze begonnen hier een palingrokerij. Deze rokerij heeft slecht één generatie bestaan. De volgende generatie begon apart van elkaar verschillende bedrijven o.a. in transport. Van deze generatie was onze overgrootvader. Hij begon met vis te ‘leuren’.

Het ontstaan van het bedrijf

Fieret’s Vishandel is ontstaan in 1948 toen onze overgrootvader naast het ‘leuren’ aan de deur ook een winkeltje begon. Onze overgrootmoeder beheerde de winkel en zorgde in het naast gelegen woonhuis voor het huishouden en voor de kinderen.

Naar Sluis

In die tijd winkelden er ook al veel Belgen in Oostburg en vooral in Sluis. Toen de zaak verder uitgroeide werd het winkeltje aan huis te klein. Er werd gezocht naar een groter pand, en dát werd gevonden in Sluis aan de oude Kerkstraat. In 1960 behaalden onze overgrootvader en onze opa het diploma vakbekwaamheid viswinkelier van de stichting vakopleiding vishandel.

Op naar de markt

Met de verhuizing naar Sluis stopte ook het ‘leuren’ en werd er door onze opa gezocht naar verschillende standplaatsen op de markt in Nederland en België. De markten waar we toen op stonden in Nederland waren: Vlissingen, Oostburg, Aardenburg en Axel. In België waren dat de markten in Zwevegem, Harelbeke en Maldegem. Vandaag de dag staan we alleen in België op de markt in Kortrijk, Tielt, Gent en Knokke.

De groothandel

Onze opa was inmiddels getrouwd en verhuisde met zijn gezin naar de Industrieweg waar een woning, werkplaats en een kantoor kwam. Hier vandaan werd de vis ook aan zakelijke klanten geleverd. In Oostburg groeide de werkplaats uit tot wat het nu is.

Aan de Kaai in Sluis

In 1994 verhuisde de winkel opnieuw naar een groter pand aan de kaai in Sluis. In dat pand kunt u ons nog steeds vinden. We openen onze deuren van maandag tot en met zaterdag om 08:00 uur en sluiten ze om 17:00 uur. Wij heten u van harte welkom!